2 февруари - разтоварващо меню

Архив Варна

01-02-2012, 13:35

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций.

Луната утре е в Близнаци и в организма стават активни процесите, свързани с дишането и перисталтиката.

Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените подукти и рафинираната захар. При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций.
Подходящи са също и кисело и прясно мляко, а сред зеленчуците - аспержи, зелен фасул, зелен грах, моркови,  карфиол, царевица. Месото трябва да е леко и най-подходящо е пилешкото и рибата. Да се избягва кафето и стимулиращите напитки, които могат да се заменят успешно с билкови отвари, черен и зелен чай.

11 лунен ден. Този ден е нееднозначен. Организмът се нуждае от разнообразна и обилна храна поради мощния енергиен обмен, протичащ през периода. В единадесети лунен ден обаче протичат интензивни процеси на пречистване и подмладяване, които последователите на различни духовни практики подпомагат чрез гладуване или консумация на сурови плодове, зеленчуци, ядки и семена. Ако можете да спазите такъв хранителен режим през единадесети и двадесет и седми лунен ден, доброто здраве, самочувствие и свежестта са ви гарантирани. В йогиската традиция това са дните Екадаши. Това е тайната на издържливостта, здравето и младостта на йогите. Все пак най-важното е да се вслушвате в нуждите на организма си - ако чувствате, че не ви достигат сили за активни действия, то по-добре яжте високо калорична храна. Ако пък усещате в себе си тежест и известна тъга, то тогава погладувайте за кратко, пийте повече течности и консумирайте повече пресни плодове и цитруси.

В единадесети лунен ден е здравословно ако не можем да изключим косумацията на животински продукти, то поне да избягваме консумацията на месо. Затова днес менюто ще е безмесно. Онези, които имат нужда от повече енергия могат да си набавят протеини от млякото и яйцата със зеленчуков огретен например.

Огретен от грах:

Продукти:
100 г сирене
1 буркан консервиран грах
200 гр накълцани домати
4 супени лъжици олио
1 чаша прясно мляко
3 супени лъжици брашно
2 яйца
50 г краве масло
сол

Приготвяне:

Грахът се отцежда и изсипва в намазана с мазнина тавичка. Добавят се ситно нарязаните домати и олиото. Ястието се запича 10 мин в предварително загрята фурна, а след това се залива със смес, приготвена от яйцата и млякото, в което е размито брашното и малко сол. Отгоре се разпределят малки парченца от маслото. Огретенът се пече, докато заливката хване червена коричка, наръсва се със настъргано сирене и се запича още 10 мин. Поднася се топъл.

Онези които желаят да проведат разтоварващ ден обаче, следва да имат предвид че суровите зеленчуци могат да натоварят работата на стомаха и да нарушат нормалната перисталтика. Консумирайте зеленчуците задушени.Ето една съвсем простичка рецепта за Задушени зеленчуци:

Продукти :

100 г грах
100 г зелен фасул
100 г моркови
100 г карфиол
100 г целина (корен)
100 г картофи
30 г масло

Приготвяне:

Разкъсваме карфиола на розички, нарязваме морковите, картофите и целината на кубчета, фасула на ивички, прибавяме граха, маслото, малко вода и задушаваме под похлупак до омекване.

Добър апетит!