Стоянка Мутафова на 90, посреща ги на сцената

Архив Пловдив

02-02-2012, 08:59

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Почитателите на любимата актриса могат да я гледат на живо в Сатиричния театър в комедията "Госпожа Стихийно бедствие"

Стоянка Мутафова ще играе на сцената и на екрана навръх 90-ия си рожден ден днес. Почитателите на популярната актриса могат да я гледат на живо в Сатиричния театър "Алеко Константинов" - в комедията "Госпожа Стихийно бедствие" от Алдо Николай, и на кино - в "Одеон", във филма "Езоп" /1970/ на Рангел Вълчанов.

В навечерието на 90-годишнината си първата дама на Сатирата започна репетиции във френската комедия "Столетие мое" от Мишел Лоранс. По случай 90-годишнината на актрисата БНТ1 и БНТ2 ще излъчат тази вечер в две части продукцията "120 минути голям смях със Стоянка Мутафова".

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“ и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър “Ив. Вазов” . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”. Участвала е в много български филми, сред които "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Топло".

Има 3 брака. През 1946 г. се омъжва за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той - на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преместват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория. Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата - Мария. Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ.