Сесията днес: Управляващите приемат, опозицията отчита

Архив Пловдив

02-02-2012, 15:32

Автор:

Ирена Лазарова

Всичко от Автора

Пловдив чака 800 000 лева по проект „Красива България”

На общинската сесия в Пловдив днес – нищо ново под слънцето. Както и се очакваше, всички предложения на управляващите минаха, а на опозицията се отхвърлиха.

С 33 гласа „за“, 7 „против“ и 5 „въздържали се“ Общинският съвет промени наредбата за общинските жилища.  След днешните промени гражданите ще могат да си ги закупят само ако са живяли в тях под наем не по-малко от  10 години.  Общинските служители обаче са облагодетелствани – срокът за тях е само 3 години.

Тази точка предизивка бурни дебати сред пловдивските старейшини. От „Съюз за Пловдив” обявиха предложението като дискриминационно, а бившите управленци от ВМРО-НИЕ коментираха, че наредбата се отразява върху програма „Столипиново” и ще попречи на поетапното изселване на българите, живеещи в гетото, в други квартали. Въпреки всичко предложението беше прието.

Кметът Иван Тотев поясни, че  едно от условията административните служители да получат жилище, е да имат поне 5-годишен стаж в общината, което е извън рамките на един мандат. „Няма как „наши хора„ да се намърдат в общинските жилища”, коментира още той  и нарече нападките от опозицията спекулативни.

С пълно мнозинство местният парламент гласува кандидатурата на община Пловдив по всички възможни оси от програма „Красива България”, с проекти за развитието на града. Така Пловдив може да получи финансиране от 800 000 лева. Средствата ще се използват за Античния театър и Дом за деца „Олга Скобелева”. Ще бъде благоустроен и домът за възрастни хора „Свети Врач”.

Старейшините гласуваха по сърце и опростиха задълженията на самотна майка и затворник.  40-годишната Живка Ангелова с дълг към държавата 3278 лева и  34-годишният пловдивчанин Бедри Смаил с борч 24 372 лева бяха помилвани от местния парламент. Сега съдбите на длъжниците остават в ръцета на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Таксите за пловдивските гаражи е намалена с 1 лев. Това гласува местният парламент на заседанието днес. След тази промяна пловдивчани ще плащат 29, вместо досегашните 30 лева. Припомняме, че общинският съветник от „Съюз за Пловдив” алармира за разминаването между анализите на районните кметове и финансовото обяснение на общината.

С 41 „за”, нито един „против” и 3-ма „въздържали се” общинските съветници гласуваха безвъзмездното прехвърляне на бившия хотел на рапъра Ванко-1 на община Пловдив.  Кметът на града Иван Тотев коментира, че районна администрация в „Източен” има остра нужда от смяна на досегашния си адрес.

Мнозинство спечели предложението, спортното училище „Васил Левски” да се прехвърли на държавата.