6000 българи с инфаркт за година

Архив Пловдив

02-02-2012, 16:44

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

 Голяма част от тях са мъже в работоспособна възраст между 40 и 50 години

Всяка година 6000 българи претърпяват инфаркт. Голяма част от тях са мъже в работоспособна възраст между 40 и 50 години, съобщи Асен Гудев от Дружеството на кардиолозите в България.

Основна цел на дружеството  ще бъде сърдечносъдовите заболявания у нас да намалеят с 20% до 2012 г. Според специалисти две трети от общата смъртност в България се дължи на сърдечносъдови заболявания.

"От гледна точка на науката всяка такава смърт преди 65-годишна възраст е преждевременна. И това е нашата голяма задача, нашата голяма цел - да намалим преждевременната смъртност. 50% от намаляването на смъртността се дължи на добрата профилактика и превенция, а останалите 50 - на доброто лечение", поясни Гудев.
 
Всеки човек трябва да знае нивото на своя холестерол, а след 40-годишна възраст е задължително да измерва нивото на кръвната си захар, посъветва медикът. Той обясни, че от дружеството твърдо подкрепят идеята пушенето на обществени места да бъде забранено. "Не всеки стрес води до сърдечносъдови заболявания и нека да не се оправдаваме само с него. Голяма част от нещата, които водят до инфаркт, са предотвратими и зависят от начина ни на живот, от нашето собствено поведение. Призивът ми е, ако наистина искате да запазите сърцето си, спрете да пушите".