Основателят на WikiLeaks се бори срещу екстрадиране

Новините

02-02-2012, 09:49

Снимка:

Kirsty Wigglesworth / Associated Press

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ако Джулиан Асандж бъде съден в Швеция наказанията варират между глоба и до шест години затвор.

В сряда, основателят на WikiLeaks – Джулиън Асандж направи последен опит да убеди британските власти, да не го екстрадират в Швеция, където да бъде съден по обвинения в сексуални престъпления.

Изслушването на Върховния съд е последната стъпка в борбата на австралиеца срещу обвиненията в изнасилване, предявени от две жени, с които се е срещал по време на пътуване в Швеция през 2010 – точно когато сайтът му набира световно внимание.

Асандж отрича обвиненията с твърдението, че сексът е бил по взаимно съгласие, и отказва да се върне в Швеция под предтекст, че делото срещу него може да е манипулирано с политически цели.

Въпреки че сагата на това дело е пропита с интернационална дипломация, киберактивизъм и скандали, проблемът пред Върховния съд на Великобритания е чисто технически – дали общественият обвинител в Швеция е квалифициран да издава заповеди за арест.

Във Великобритания и САЩ само съдии могат да издават заповеди за арест и британските съдилища зачитат заповеди за задържане от лица с „юридичеки авторитет.”

Решението на Върховния съд ще излезе до две седмици. Възможните наказания, ако бъде съден в Швеция, варират между глоба и до шест години затвор.