Испански музей разкрива по-млада Мона Лиза

Новините

02-02-2012, 18:21

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Експертният анализ показва, че картината е правена в собствената работилница на Леонардо Да Винчи

Испански куратори твърдят, че са открили най-ранното копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи, нарисувано в студиото на художника, и изглеждащо по-младо и по-очарователно от оригинала.

Мадридският музей „Прадо“ разкри възстановена версия на така наречената „Мона Лиза от „Прадо“, на която, жената с енигматичната усмивка, преди стояла на черен фон. Възстановената версия с премахната черна боя я показва на фона на пейзаж с реки и хълмове, напомнящ този на оригиналния шедьовър, който се намира в Лувъра в Париж.

"Доскоро смятана за по-късна реплика, картината в „Прадо“ е всъщност „вероятно най-ранното копие на Джокондата“, както е известна Мона Лиза", каза Мигел Фаломит, куратор за италианските картини в „Прадо“.

Експертният анализ показва, „че картината е правена в собствената работилница на художника. И е напълно консистентна с работата на Леонардо“, но добавя: „Това е работа, в която самият Леонардо не се е намесвал“.

От музея съобщиха, че картината ще бъде изложена до оригинала в Лувъра от 26-ти март.

Изкуствоведите вярват, че жената на картината е Лиза Герардини, жената на флорентинския търговец на платове Франческо дел Джокондо. В картината от „Прадо“, тя изглежда по-млада и свежа от тази в Париж, а пейзажът от хълмове и реки - по-жив.

Финалди обясни, че това е, защото оригиналната Мона Лиза е много мръсна: „Когато картината е мръсна, моделите изглеждат по-възрастни“.