Любовните ласки и горчивият шоколад ни правят гении

Архив Пловдив

05-02-2012, 12:51

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Секс, горчив шоколад и студено месо за закуска - всички изброени съставки при редовно приложение могат да превърнат изтощения от умствена преумора интелектуален труженик в гений.

За пореден път учените преразглеждат теориите, обясняващи как бихме могли да накараме човешкия мозък да работи по-интензивно

Натрупаният през последните години опит в тази област на науката беше обобщен и систематизиран от британските изследователи Тери Хорн и Сайман Вутон. Те са публикували своите съвети в книгата "Научи се да тренираш мозъка си".

Списъкът от съвети се оказал кратък, но съдържателен. Наред с препоръките за действие в него има и категорични забрани.

Рецептата за мозъчна активност се оказала твърде проста:

секс, горчив шоколад и студено месо за закуска. Всички изброени съставки при редовно приложение могат да превърнат изтощения от умствена преумора интелектуален труженик в гений, чийто мозък работи като компютър.

За ползата от приложението на всеки от по-горе изброените "продукти" за по-активна мозъчна дейност се знае отдавна.

Сексуалната активност,

която влияе благотворно на човешкото здраве като цяло, способства за повишаването на имунитета и стимулира кръвообращението и обмяната на веществата. Въпреки назиданията на родителите, по време на сесия студентите се нуждаят от любовни ласки, които, ако се доверим на учените, особено положително влияят на дейността на главния мозък. Пък и на тези, които вече са завършили висшето си образование няма да им попречи една по-силна доза удоволствие за интелектуална разгрявка.

Горчивият шоколад

също се смята за едно от достъпните за всички универсални средства. Той, според експертите, тонизира и стимулира работата на почти всички системи на организма. От него не се пълнее. Учените отдавна са открили връзката между сексуалната сфера на човешкия живот и похапването на това изискано лакомство. Затова те активно пропагандират "шоколадовата диета" като средство против всички беди, включително импотентността и рака.

В списъка от препоръки Хорн и Вутон включват и общуването с децата, четенето на глас, получаването на научна степен в сферата на бизнеса и пълното

пренебрежение към домашната работа

Чистенето и подреждането не се вписват в заниманията, пробуждащи нашия интелект и заставящи ни да използваме мозъчните си гънки. Затова пък четенето на глас се съпътства от интензивен мисловен процес, както и времето, прекарано с малчуганите, които ни засипват с въпроси за толкова много неща.

Що се отнася до забраните, те не са толкова много. За да не изгубим силата на мозъчната си дейност, според британските специалисти трябва да избягваме общуването с песимисти, меланхолици и хора, които непрекъснато се оплакват, да не пушим марихуана (да не говорим за употребата на други наркотици) и категорично да изключваме телевизора всеки път, когато започва поредният сапунен сериал.

"Общувайте с хора, които ви разсмиват,

хора с чувство за хумор или с интереси, актуални за вас- пишат авторите в своята книга.- Избягвайте онези, които постоянно се оплакват или ви натъжават".

Въпросът за въздействието от пушенето на "трева" върху мозъчната дейност и досега остава открит- някои учени упорито твърдят, че марихуаната притежава някои полезни свойства. Така или иначе, докато в научния свят не стигнат до едно мнение по този въпрос, по-добре ще е да не рискувате.