Страх-пропукала се втора язовирна стена

Архив Пловдив

06-02-2012, 11:48

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Очаква се втора приливна вълна

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отпътува за бедстващото с. Бисер и ще ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район. Към мястото пътува и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Спасителната акция продължава. Евакуират се хората от наводнените къщи. Според неофициална информация, по данни на жителите, има загинали в наводнените къщи. Очаква се армията и хеликоптерите.

Има разрушени около 5 къщи. Има и информация, че се е скъсала още една язовирна стена – тази на село Елена, очаква се втора приливна вълна. Язовирната стена съществува от 2008 г. Тя едновременно е собственост и на общината и на Министерство на отбраната. Пропукването е станало още преди 6 години. Оттогава започват и преписките между община Харманли, областния управител на Хасково и военното министерство.

Аз не мога да изляза от къщи, но според мен 90% от селото е залято, каза кметът на село Бисер Златка Вълкова. Всичко станало много бързо, опитала да предупреди съселяните си и в това време водите придошли, сподели кметицата. Гледката е страшна - виждат се носени от водите животни и покъщнина, но не съм чула за пострадали хора засега, каза още Златка Вълкова.