Язовирите в Пловдивско без проблеми

Архив Пловдив

06-02-2012, 12:41

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Областният управител Здравко Димитров свиква Кризисния щяб утре

До момента няма проблеми  със състоянието на 16-те язовира в пловдивска област. Всички са пълни под контролните си обеми, яз.”Въча”  има свободен обем от 50 млн.куб. метра.

Язовир “Брягово” е най-пълен с 1.3 млн. куб. метра под контролния си обем, съобщиха от регионалната администрация.

Утре, 07.02.12 г.,в 9.00ч. областният управител  Здравко Димитров свиква заседание на Кризисния щаб към областна администрация –Пловдив.

Междувременно той издаде следните указания: да се пристъпи към контролирано изпускане на водни количества. Да се пристъпи към проверка и отпушване на уличните канализационни мрежи. Да се организира периодично наблюдение на коритата на реките и язовирите за преливане, своевременно да се вземат решения и се има готовност да се евакуират хората в застрашените от наводнения зони. Да се организира наблюдение за свлачища в свлачищните зони, с особено внимание на тези в близост до населените места и пътищата. Болните на хемодиализа да бъдат настанявани предварително в болниците за избягване на проблеми с транспортирането им. Предвид усложняването на метеорологичната и пътна обстановка, свързано с преминаването на дъжда в сняг, и отчитайки възможни разливи и заливания, считам за необходимо да се извърши следното:

Под особено внимание да бъде почистването на общинските пътища и обработването им за сигурно и безопасно използване. Ако е необходимо временно да бъдат затваряни пътища до приключване на обработката им.

Да се осъществява тясно взаимодействие с Областно пътно управление при почистването и обработката на републиканските пътища в границите на населените места.