Язовирите Ясна поляна и Камчия преливат

Архив Бургас

06-02-2012, 16:10

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

От ВиК Бургас следят непрекъснато ситуацията около язовирите за питейна вода на морския град и осигуряват денонощна охрана

Бургаските язовири Ясна поляна, Луда Камчия и Ново Паничарево са покачили нивото си и са започнали да излизат от преливниците си.

По данни на областна администрация това е нормално за сезона и засега няма опасност да доведат до извънредни ситуации. Оттам уточниха, че всички водоеми в Бургаско са под непрестанно наблюдение.

Язовирите Камчия и Ясна поляна се следят непрекъснато с денонощна охрана. В Бургаска област има около 200 малки язовира, които са собственост на общините и са дадени под аренда. Те се следят от "Напоителни системи" и арендаторите им.

В Североизточна България започва превантивно източване на язовир Тича. Водният обем на водоема е 255 950 000 куб. м , съобщи управителят на "Напоителни системи" - Шумен инж. Юлиян Вълчев. Нивото е на кота 183,15, което е 2,85 м под преливния ръб. Водният обект има буферен запасен обем около 56 млн. кубика. В последните 15- 20 дни превантивно язовирът е бил източван, за да се осигури този буфер, с възможност да се поемат по- високи води при необходимост, уточни инж. Вълчев. Продължава източването на водоема с около 4 кубика в секунда. От петък до събота е имало понижаване на котата, но от неделя заради положителните температури за изминалото денонощие нивото се е покачило с 12 см.

Нормална е пропускливостта по корекциите на реките, които наблюдават от "Напоителни системи"- Врана, Камчия и Каспичанска. Температурите на въздуха са отрицателни и няма вероятност за предстоящо снеготопене и вливане на по-големи количества водни маси, каза инж. Вълчев. Частично замръзване има по бреговата ивица на язовира.

Започна регулирано изпускане на водите и на яз. Йовковци. Водата в него е повишила нивото си и през долния ръб на преливника е преляла вода, съобщиха от Областна администрация на Велико Търново.

От тази сутрин започва регулирано изпускане по 7-8 кубически метра в секунда вода от малкия изпусквател, като дерето е почистено, за да поеме водата. При стартиране на изпускането, ситуацията е под контрол, очаква се нормализиране обемът на язовира и няма опасност за населението.

Към момента няма населени места без електрозахранване, докладваха от електроразпределителната компания. Пътищата на територията на област Велико Търново са проходими при зимни условия, информират от Областно пътно управление.

Областният управител и председател на Областния кризисен щаб доц. Пенчо Пенчев поддържа постоянна връзка с ведомствата, отговорни за зимното почистване на републиканската пътна мрежа както и нормалното функциониране на електропреносната, водопреносната и газопреносната мрежи.

Ще бъдат проверени В Търговщка област ще бъдат проветрени всички 13 язовири, които са категоризирани като потенциално опасни в област Търговище, съобщиха от Областна администрация.