С плетена шапка – топло и шик в кучия студ

Архив Бургас

06-02-2012, 22:42

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Всички шапки, които могат да виснат отзад или да приберат косата са много търсени

Ръчно плетените шапки са абсолютния хит този сезон, категорични са модните спецове.

За по-оправните с плетките се предлагат комплекти – прежда и кройка и може сами да изплетете зимния аксесоар. Недотам сръчните, които обаче държат да са в крак с тенденциите, могат да си наемат човек, който да им оплете шапка според желанията, казват търговци. Цените тръгват от 20-25  лева и достигат до 35-40.

Освен с уникална плетка ръчните модели се отличават и с оригинална декорация – цветя, кристалчета, дори перли кичат плетивата.  Най- вървежните  цветове са бяло, лилаво и тъмно кафяво.

Първенец при моделите още лятото беше моделът „джуджанка” или „акордьончето”. Тази тенденция с пълна сила се пренесе и през зимата. „Всички шапки, които могат да виснат отзад или да приберат косата са много търсени”, поясняват консултантите.

Цените тръгват от 16 лева за по-семплите варианти. За по-шармантните обаче ще трябва да се бръкнете 30-40 лв.  „Огромните шапки от косъм и кожа, особено в бяло, са идеалният завършек на тоалета на всяка дама през студените месеци. Цените скачат, но качеството също”, обясняват търговци.  

Цените на тези модели започват от 60 лв., но пък са трайни и могат да се носят повече от един сезон. В сравнение с дизайнерските модели, за които може да се разделите с няколко стотачки, цената им не е висока, защото ги внасят от Турция и така предлагат по-високо качество на достъпни цени, обясняват търговците.

 За нестандартна визия при минусовите температури смелите дами залагали на голяма капела в черно, съчетана с делови костюм.  За спортен облик най-подходящи са шапките с козирки и барети в актуалните за сезона цветове.  Най- тънко ще ви излезе да си вземете цял комплект шал, шапка и ръкавици- започват от 20 лева, а тавана е стотачка.

Ушанките пък са любимият модел на  силния пол. Смело нашарени с коледни и зимни мотиви господата се бъркат минимум с десетина лева.  Вариантите  от естествена кожа обаче отиват към петдесетачка.  Класическият каскет  тръгва от 15, а тези с подплата от естествен материал вървят по 22 лв. За по-заможните се предлагат и такива от 65-70 лева. „Господата стават все по-разкрепостени в избора си.  Сега посягат и към цветни  шапки, дори с  флорални мотиви”  казват търговците.

 Класическата мъжка шапка, подходяща за по-официални случаи се търгува между 38 и 47 лева. Там както винаги властват строгите цветове и изчистените десени- сиво, кафяво, черно.

Детските комплектчета – шапка, шал и ръкавички са около 16-20 лева. Ако пък държите отрочето да се кипри с шапка с любимите Дисни герои пригответе между 10 и 25 лева. Доста актуалният през последните години в чужбина пачуърк  набира инерция и сред българските  клиенти. Там цените са  доста по-солени. Това е техника, при която се съшиват текстилни парчета, за да се формира определен естетически ефект – образ или мозайка. Най-търсени били бебешките шапчици за кръщене или изписване.

„Няма много хора, работата пада дори в сравнение с миналата година, но за сметка на това клиентите търсят качество и са склонни да платят повече за него. Зареждаме само изделия от естествени материали – вълна, с подплата от памук. Така не се запарва кожата и се намаля риска от алергия”,  нищят още тънкостите на занаята търговците.

Новите колекции ще излязат по магазините в средата на април. Фешън спецовете предвиждат, че лятото ще носим вечната капела и по-съвременния й вариант със скосена задна част.  Цветовете отново ще са ярки и свежи, позиции задържа и двулицевата капела.