Созопол търпи още 2 години мръсен плаж

Архив Бургас

06-02-2012, 23:36

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Тежка процедура по държавна поръчка бави построяването на колектори и тръбопроводи до пречиствателната станция на града

Отпадните води на курортния град Созопол ще се пречистват по-добре и ще се изливат далеч навътре в морето най-рано през есента на 2014 г. Това става ясно от предварително обявление за обществена поръчка за построяване на колектори и тръбопроводи до пречиствателната станция на града, както и за т.нар. "дълбоководно заустване". Целта му е водите, които излизат от пречиствателната станция, да се отвеждат на миля (около 1,85 км) навътре в морето, а не да се изливат на брега, както е в момента, съобщава регионалното издание на "Труд".

Плановете на правителството бяха това да стане факт още през лятото на тази година. В случая със Созопол явно ще има забавяне, тъй като общината смята да обяви процедурите за избор на изпълнител в края на юни.

Ако няма обжалване на резултатите от поръчката, строителството може да започне най-рано към края на септември. Според обявлението работата по проекта ще продължи две години, или до есента на 2014 г. Евентуално обжалване на процедурата обаче ще забави работата.

Забавянето идва от споровете между правителството и общината колко души трябва да обслужва ВиК системата на Созопол. Заради тях се проточи подготовката на проекта по оперативна програма “Околна среда”. От обявлението става ясно, че по нея само за отвеждането на отпадните води са предвидени 9 млн. лв., а целият проект е за 19 млн. лв.

Созопол има нужда и от нова пречиствателната станция, тъй като сегашната отдавна е с изчерпан капацитет. Тя също трябва да се финансира с европари, но и този проект се забави заради разминаването между броя на жителите, които трябва да обслужва. Според последни данни на общината съоръжението ще струва 70 млн. лв. и ще е за 70 000 жители.