200 години от рождението на Дикенс

Архив Пловдив

07-02-2012, 13:43

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Днес светът отбелязва 200 години от рождението на Чарлз Дикенс.

Писателят е роден на 7 февруари 1812 година в Лендпорт, квартал на английското пристанище Портсмът, разположен на остров Портсий. Второто от осемте деца на Джон и Елизабет Дикенс е. Бащата е чиновник във военноморския флот и семейството се намира в Лендпорт временно, тъй като той е изпратен там по работа. Малко след раждането на Чарлз Дикенс, те се преместват в Лондон, а след това - в Чатъм, където той прекарва детството си.
Чарлз Дикенс и неговото творчество са високо оценявани за техния реализъм, комичност, майсторство на прозата, характерни персонажи и социална ангажираност от писатели като Лев Толстой, Джордж Гисинг и Гилбърт Кийт Честъртън. В същото време други автори, като Хенри Джеймс и Вирджиния Улф, ги критикуват за тяхната сантименталност и неправдоподобност.

На Чарлз Дикенс принадлежи и любопитната сентенция - "Ако искате да подобрите писането си, трябва да спите с лице на север". Той самият е спял обърнат в тази посока, защото така е смятал, че се подобрява творческото му вдъхновение.