Снежни виелици и кучешки студ в Бургас за вторник, оранжев код в цялата страна

Архив Бургас

07-02-2012, 00:11

Автор:

burgas.utre.bg

Всичко от Автора

Най-топло ще е в Ахтопол - около нулата, но и там дъждът бързо ще премине в сняг

Вторник ще ни посрещне с нова снежна покривка от 20-50 см. С духащия из страната умерен и силен източен-североизточен вятър ще се образуват преспи и навявания. Температурите в по-голямата част от страната през деня ще остават без съществена промяна между -8° и -3°, понижавайки се в крайните югоизточни райони до 0°-1°. Такава е прогнозата на НИМХ-БАН.

Около полунощ и в крайните източни райони дъждът ще премине в сняг. Валежите утре ще са значителни. Пулсациите на вятъра в Източна България ще достигат и до 20-25 м/сек. Вятърът в съчетание с отрицателни температури ще създава усещане за много по-студено време.

Още сутринта по Северното Черноморие ще вали сняг, по най-южното крайбрежие все още дъжд, но бързо ще премине в сняг. Температурите през деня ще са от -3° -2° по северното крайбрежие до 0°- 1° към Ахтопол. Вятърът ще бъде силен и бурен от североизток с пулсации до 20-25 м/сек. Вълнението на морето ще бъде бурно.

В планините ще вали сняг, като снежната покривка ще се увеличи поне с 30-50 см, а вятърът на места ще прави непроходими преспи, видимостта ще бъде затруднена над 10 м. Вятърът по билните части ще е от изток - бурен и ураганен. Температурите в слоя от 1200 метра надморска височина до най-високите части на Рила и Пирин ще са около -12° -15°.

В сряда валежите ще отслабват и постепенно ще спират. В източните райони ще остане ветровито и там все още ще има условия за навявания. В четвъртък облачността ще се разкъсва и намалява и в петък над много райони ще е незначителна. Вятърът и по морския бряг ще отслабне. Ще бъде много студено: минималните температури в петък ще са между минус 20 и минус 15°, а максималните - между минус 13 и минус 8°.