Бивш бос на Анортозис ще купува Нефтохимик

Архив Бургас

07-02-2012, 11:44

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Бившият мъж на Калина Крумова и Валентин Каравълчев, които стопанисваха "нафтата" досега, са налели над половин милион лева, но вече искат да се оттеглят

Бившият президент на Анортозис Андреас Пантелис преговаря за купуването на втородивизинния Нефтохимик 1962, съобщава "24 часа", позовавайки се на няколко независими източника. Разговорите с 52-годишния кипърски бизнесмен са в напреднала фаза и се очаква да бъдат финализирани в близките дни. Досегашните собственици Николай Филипов, който е бивш съпруг на депутатката Калина Крумова, и Валентин Каравълчев искат да се оттеглят, след като поеха клуба през януари 2011 година. Те наследиха тогавашния президент на "нафтата" - строителния предприемач Георги Танев, който по-късно през март беше убит в бургаски нощен клуб.

Филипов и Каравълчев коректно издържаха 13 месеца клуба. Според запознати са налели над 500 000 лв. За 2011 г. община Бургас им отпусна 130 000 лв., а сега субсидията е намалена до 80 000. "Все по-трудно е в тези кризисни времена. Готови сме да дадем отбора, но само в сигурни ръце, за да сме спокойни за бъдещето му.

Не става дума за продажба и поток на пари, а за прехвърляне на собствеността", разкри Николай Филипов. До края на месеца ще бъде насрочено общо събрание на Нефтохимик, на което от сдружение с нестопанска цел ще бъде преобразувано в АД. Ще се избере и нов УС.

Кандидатът за нов собственик Андреас Пантелис има строителна компания с интереси и инвестиции в България. Той изгледа последната контрола на "нафтата" срещу Сливен (1:0). Панделис беше президент на "Анортозис" през 2008 година, когато кипърският гранд направи бум и влезе в групите на Шампионската лига.

Той обаче бе изгонен, след като присвоил 400 000 евро точно от мачовете в турнира. Бизнесменът съвместно с общината вече преговаря с изпълнителния директор на Черноморец Пламен Киряков за това Нефтохимик да ползва под наем стадион "Лазур" за официалните си мачове още от пролетта. Сега отборът рита в Долно Езерово.