16 хил. безработни също дължат здравни осигуровки

Архив Бургас

07-02-2012, 15:37

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

16 000 безработни в Бургаско дължат на държавата месечни здравни осигуровки в размер на 16,80 лв., припомниха от НАП. Изпадналите в трайна безработица, нерегистрираните в Бюрото по труда  и неосигурените от държавата трябва да преведат парите до 10-то число, като това  е вноската за предходния месец.

От 500 до 1000 лв. глоба могат да отнесат самоосигуряващите се безработни, които не са подали декларация по Образец 7, напомниха от приходната агенция.  Тя се подава в данъчната служба по постоянен адрес и отново се отнася за предходния месец.

При повече от 3 невнесени вноски за 36 месеца се губи правото на лечение с  талон. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски, обясниха от НАП.

Денонощен телефон, на цената на градски разговор и сайтът на приходната агенция помага на гражданите да се ориентират в здравноосигурителния си статус.