Забраняват продажбата на цигари в нета

Архив Бургас

07-02-2012, 16:39

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Електронната търговия с цигари и тютюн се забранява. Това предвиждат промени в закона за тютюневите изделия, внесени от правителството за одобрение от парламента, пише в. "24 часа".

След вдигането на цените през последните няколко години, интернет бе залят от обяви за продажба на цигари и тютюн за ръчно свиване. Най-актуалните оферти дори предлагат отстъпка при закупуване на по-големи количества.

Проектът обаче не предвижда санкция за тези, които престъпят забраната. Глобата за нарушаване на предвидените в момента ограничения за продажба на цигари е между 15 и 50 хил. лв.

Проектът затяга и възможностите за реклама на папиросите. В момента е допустимо изображенията им да стоят върху витрините на магазини, павилиони или други обекти, в които се предлагат. С измененията обаче това ще е възможно само в специализираните магазини за тютюн и тютюневи изделия.

Драстичното ограничение на рекламата бе залегнало в изработената през миналата година от здравното министерство Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето за 2011-2015 г. Тя предвижда още от догодина цигари да могат да се продават само в специализирани магазини.

Предложените промени в закона задължават Института по тютюна и тютюневите изделия към Селскостопанската академия да публикува на интернет страницата си списък, който показва какво съдържат всички предлагани на пазара ни тютюневи изделия. От него трябва да става ясно най-малко какво е съдържанието на катран, никотин и въглероден монооксид. За целта до края на септември всяка година производителите трябва да предоставят на института списък на използваните съставки. Ако не го направят, ги грози глоба от 20 до 30 хил. лв.

При данни за вредно въздействие на съставки, които не са посочени, Комисията за защита на потребителите ще може да изисква информация и резултатите от тестове от производителите.

Проектът предвижда още закриване на фонд "Тютюн".