Борисов: Станишев е виновен за доклада на ЕК

Архив Пловдив

08-02-2012, 12:52

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

По същото време говорителят на Европейската комисия Марк Грей представи в Брюксел междинния доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи у нас и в съседна Румъния.

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на ЕК към България в новия й мониторингов доклад в частта за последните избори. "След като българите в лицето на Станишев и много такива тичат из Брюксел и го говорят това нещо... Когато от сутрин до вечер ходят там да оправдават своите неуспехи със загубата на изборите, то нищо добро не ни очаква".

Запитан какви ползи биха имали те, Борисов отговори с думите: „Че се говори нещо лошо за България. Това им е любимото нещо - да се говори лошо за България. Те считат, че това уязвява нас." По същото време говорителят на Европейската комисия Марк Грей представи в Брюксел междинния доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи у нас и в съседна Румъния.

В него се отчитат предприетите от страната ни действия в областта на правосъдието и съдебната система, но за пореден път се отправят редица критики. В тази насока Марк Грей отбеляза създаването на специализираният съд, който функционира от началото на година, както и на специализираната прокуратура. В доклада се отбеляза още, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала съществени резултати, а създадената скоро комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече е взела първите си решения.

Въпреки това в документа се подчертава, че е налице необходимост от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Еврокомисията, отправени в доклада през юли. Сред тях са подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика в дела, отнасящи се до организираната престъпност и корупция. Законът за отнемане на имущество, който се обсъжда в парламента, трябва да има възможно най-широко приложение и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по етажите на властта, е записано още в доклада.

От ЕК са на мнение, че страната ни все още не е приела промените, които се очакват от прилагането на изменения Закон за съдебната власт, имащ за цел прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми. Премиерът припомни, че той лично ясно и точно е критикувал и вътрешния министър за нападките на съдебната система и самата съдебна система за бавенето на някои от делата и подчерта, че приказките, които българи изговаря в Брюксел и Страсбург - всичко това се отразява в доклада.