Първи злоупотреби с помощите за Бисер

Архив Пловдив

08-02-2012, 15:31

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Според министъра причината за проблема е, че ангажираните с разпределянето на помощите не познават хората от населеното място.

При разпределянето на помощите за пострадалите от наводненото от язовир "Иваново" село Бисер се е стигнало до злоупотреби, като хора от незасегнатите части са взимали храна, дърва и фураж. Това обяви по БНТ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който от три дена е в бедстващото харманлийско село.

Според министъра причината за проблема е, че ангажираните с разпределянето на помощите не познават хората от населеното място. Найденов добави, че за да се избегне това, е създаден инициативен комитет, в които има представители на всички махали, които знаят кои са пострадалите. В момента дървата се давали от местния горски, които познава хората в селото.

 "Оказа се, че първи на опашката, типично по български, са тези, които не са пострадали. А част от тези, които са пострадали и са в шок не са получили. Нека предимство да имат тези, които се нуждаят", обясни Мирослав Найденов.

 Министърът призова живеещите в незасегнатите от бедствието части на селото да не злоупотребяват с даренията. По думите му е важно да има стройна организация, защото в близките дни ще започнат и доставките на бяла техника за хората, останали без покъщнина.