Бедствено положение в Поморие и Ахтопол

Архив Бургас

08-02-2012, 11:40

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Причина за това е морска вълна, която заля града и скъса дигата на Пясъчната коса в отсечката между източния край на каменната дамба и почивните станции "Козлодуй" и "Анимяк".

В Поморие силният вятър и огромни приливни вълни на няколко места разрушиха наносната ивица на града. Водата приижда по улиците, а бул ”Яворов” от късно снощи е напълно залят. Спешни екипи работят по овладяване на бедствието.

Бедствено положение обяви кметът на морската община Иван Алексиев на спешно заседание на кризисния щаб, на което присъства и областният управител Константин Гребенаров. 

Природната стихия разруши яхти и лодки, а в района на пристанището са скъсани швартови въжета и се създава опасност и за другите плавателни съдове.

Силна вълна и свлачища събориха част от брега на къмпинг Ахелой. Пътят Бургас- Варна може да бъде залят от река Ахелой, която достигна критичните си прагове. „Напоителни системи” ЕАД, които стопанисват язовир ”Ахелой” контролират нивото на водното съоръжение.

От администрацията съобщиха, че няма аварии във  водоснабдяването и токоподаването на територията на общината. Няма бедстващи хора, родилки,  болни и на хемодиализа. Всички пътища са проходими в зимни условия, а снегорините са в готовност да почистват при навявания и валежи.

Община Руен може да обяви бедствено положение, ако снеговалежите не престанат.  10 села в района все още са без ток и вода, откъснати от света. Всички  налични машини почистват пътищата в областта.

С петметрови вълни се борят жителите на Обзор.  Водата е заляла на приземните етажи на 2 хотела.  Заради силния североизточен вятър са застрашени от наводняване и други хотели по крайбрежната алея.