Иран предупреди САЩ с удари по техни обекти из цял свят

Архив Бургас

08-02-2012, 16:52

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Ако Америка удари по нас, това ще е самоубийствен акт, заяви посланикът на Иран в Русия Махмуд Реза Саджади

Иран има възможност да нанесе удари по обекти на САЩ навсякъде по света, каза на пресконференция в Москва иранският посланик в Русия Махмуд Реза Саджади, предаде ИТАР-ТАСС.

"Вече няколко години се обсъжда въпросът за нападение на САЩ срещу Иран, посочваха се дори конкретни дати. САЩ знаят каква страна сме ние и какъв е нашият потенциал", каза посланикът и допълни, че Иран има възможност да нанесе удар по обекти на САЩ по света. Но никакъв ирански изпреварващ удар не може да има, защото Иран не води такава политика, изтъкна посланикът. Интерфакс цитира думите на Саджади, че ако САЩ ударят по Иран, това ще е "самоубийствен" удар.

Посланикът съобщи, че заместник-външният министър на Иран, който отговаря за Средна Азия, е в Дамаск за консултации. Саджади подкрепи позицията на Русия по сирийския въпрос. "Не мисля, че Сирия е заплашена от силов сценарий. В Сирия се извършват реформи, Русия и Китай проявяват към процеса разумен интерес, каза иранският представител и изрази надежда, че ситуацията в Сирия може да се нормализира, защото според него вече има движение в тази посока.

Междувременно френският външен министър Ален Жупе заяви, че трябва да се направи всичко възможно, предаде Франс прес. Франция казва на израелските лидери, че "подобна интервенция може да има непоправими последици и следователно трябва да се направи всичко, за да бъде избегната", посочи Жупе в интервю за няколко медии.

За да бъде избегнато такова нападение, ние решихме да наложим безпрецедентни санкции, добави министърът, посочвайки замразяването на авоарите на иранската централна банка и ембаргото върху петролния износ на Техеран. Жупе изрази надежда, че тези санкции ще успеят да убедят режима в Техеран да се върне на масата за преговори относно спорната му ядрена програма.