Иран се обръща към Индия за внос на пшеница

Архив Бургас

09-02-2012, 22:18

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Иран се обърна към Индия за доставка на пшеница и чай.

В същото време други продавачи започнаха да отклоняват товари от близкоизточната държава заради проблеми с плащанията, свързани с наложените санцкии.

Индийският секретар на търговията Рахул Кхулар каза, че частен ирански купувач е заинтересован да внесе „много голямо количество“ пшеница.

Кхулар намекна, че Индия обмисля сделката. Страната иска да увеличи износа си към Иран за редица стоки, за да уреди част от петролния си дълг към Техеран.

„Ако ЕС и САЩ искат да спрат износа към тази страна, кажете ми, моля, защо и аз трябва да го правя? Защо да не се възползвам от тази възможност?“, попита той.

В последни дни са налице доказтелства, че Иран има проблеми със закупуването на ориз, палмово масло и други стоки за 74 милионната си популация.

Търговски източници казаха в четвъртък, че сингапурски фирми спряха да снабдяват Иран с индонезийско палмово масло поради опасения за възможностите на страната за разплащания. Ден по-рано малайзийски износители предприеха същото действие.

Намаляването на вноса на масло идва в допълнение на проблемите на Иран да плаща за индийски и европейски ориз.

Страната разчита на вноса за да посрешне над 60% нуждите си от царевица, 45% от ориза, но само 3% от пшеницата, показват статистики от американския департамент по земеделието за 2010-2011.

Въпреки това, пшеницата може да бъде използвана за да замени царевицата като фураж. Това може  да обясни интереса към Индия, особено след като миналата седмица беше намален наполовина износа на царевица от Украйна за ислямската страна.

Към списъка с продуктите, към които Иран изпитва интерес е и чая.

Кхулар съобщи,  че индийският износ на чай за Иран също страда от проблеми при плащането. Износът на чай за Иран паднал с над една трета през 2011, но нов метод за разплащане, използващ индийски рупии може да увеличи износа за Техеран през 2012