Гласът на Пловдив: „АСТА = на робство в XXI век”

Архив Пловдив

11-02-2012, 13:42

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Близо 300 души се включиха в протестното шествие в Пловдив срещу международното търговско споразумение АСТА. Отсечката от  Централна поща до паметника на „Съединението“ извървяха предимно млади хора.

Близо 300 души се включиха в протестното шествие в Пловдив срещу международното търговско споразумение АСТА. Отсечката от  Централна поща до паметника на „Съединението“ извървяха предимно млади хора. Те носиха на лицата си хартиени бели, а призивите им в плакатите гласяха: „АСТА = на робство в XXI век”, „АСТА е глобално ООД”, „Общуването и културата не са престъпления”.

Пловдив е сред 14-те града в България, в които днес се провежда протест срещу международното споразумение АСТА. Те бяха организирани през последните няколко седмици чрез социалната мрежа Facebook и започнаха в 11 часа.

Близо 4000 души се събраха на протест срещу ACTA в центъра на София. Шествието тръгна от пилоните на НДК, предвождано от огромен черен транспарант с надпис „АСТА LA VISTA, BABY!".

Шествието, съпровождано от десетки полицаи и жандармеристи, се отправи по бул. Витоша към Народното събрание. Силите на реда се бяха погрижили добре да отцепят сборния пункт на протеста - градинката пред НДК.

Цялото пространство бе оградено с полицейски ленти, а при входовете към градинката полицаи на ипровизирани КПП-та проверяваха влизащите в парка. Голяма част от протестиращите носят маски и развяват български знамена.

Разпънати са и много плакати с надписи - „Не на ACTA", „Спрете ACTA или ние ще я спрем", „Подпиши ACTA, загуби изборите", съобщава news.bg.

Шестващите правят чести паузи, по време на които скачат и крещят „Кой не скача, е за ACTA". През цялото време те приканват случайните минувачи да се присъденият към тях с призива "Елата с нас протеста е за вас".Пред хилядите протестиращи върви младеж, дърпащ стар монитор, на който има залепен надпис ACTA.

На протеста има представители на ВМРО, които призоваха членовете и симпатизантите си да се включат според съвестта си в протестите.

Поредна спирка на протестното шествие беше площадът между Министерски съвет и президентството. Чуха се някои радикални скандирания като - „Бойко, маймуно..."; "Оставка"; „Убийци" и „Мафия", придружени от мощни освирквания.

Шествието продължи към крайната си точка - Народното събрание, където протестиращите бяха посрещнати от два реда жива верига от полицаи с щитове и каски, които бяха затворили пространството от сградата на БАН до подлеза при Софийския университет.

Eдин от организаторите на проjeiста, Радослав Стоянов, изтъкна, че свободата е в интернет и няма да я предадат. Той подчерта, че са се събрали, за да кажат своите искания, а именно - спиране на ACTA. Стоянов се закани, че ако не бъдат чути, те ще се върнат отново тук. „Днес беше един добър ден за българската демокрация. Протестът беше успешен", заяви той и призова хилядите протестиращи да се разотидат с призива „Време е за бира".