Благотворителна постановка в ДНА за дете с рядко заболяване

Архив Пловдив

12-02-2012, 09:45

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Средствата ще бъдат предоставени за лечението на тригодишния Деян Юруков, който страда от рядкото заболяване артрогрипоза, и до момента е претърпял 12 операции.

Театрално студио „Маска“ в залата на ДНА днес в Пловдив подава ръка на хората с редки заболявания с благотворителна постановка. Всички любители на Мелпомена могат да гледат спектакълът „Предградие“ от мареиканския драматург Ерик Богосян от 14 часа, а цената на билетите е символична – 2 лева.

Средствата ще бъдат предоставени за лечението на тригодишния Деян Юруков, който страда от рядкото заболяване артрогрипоза, и до момента е претърпял 12 операции. Постановката е част от информационната кампания на сдружението на хората с редки заболявания по повод международния ден на редките болести 29 февруари.

Според данните, в България от т.нар. „редки заболявания” страдат повече от 400 000 души, но голяма част от тях са лишени от безплатно лечение. Редките заболявания се явяват при 5 на 10 000 души, но поради огромния брой заболявания, цифрата е изключително голяма и това се превръща в проблем за всяка страна, признават експертите.