Бюджетът на Пловдив за 2012-а с "кухи приходи"

Архив Пловдив

12-02-2012, 13:44

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

"Миналата година с 50 % се намалиха таксите за тротоарно право, рекламни съоръжения. В същото време се залага повишаване на събираемостта, което няма как да се случи", отбелязаха от Каназиревата партия.

Проектът за бюджет на Пловдив за 2012 е бюджет на оцеляването и застоя, на продължаващ рекет върху гражданите и очакване на милостиня от държавата. Около това се обединиха съветниците от "Съюз за Пловдив" в анализа на финансовата рамка на града, която ще бъде обсъдена на сесията на ОбС на 16 февруари.

Бюджетът на Тотев е идентичен с бюджетите на Славчо Атанасов. „Не знам как от ГЕРБ предлагат същата рамка при положение, че години наред яростно атакуваха бюджета, внасян от Славчо Атанасов”, заяви председателката на младата партия - Дани Каназирева. Според нея продължава порочната практика на старото управление -основният закон на Пловдив да се прави на гърба на пловдивчани, като се разчита на високи такси. Например, планираните неданъчни приходи (от такси) са в размер на 59 млн. лв. Във Варна това перо е 50 млн. лв. (Варна и Пловдив са сравними по демографски и икономически показатели). 

В същото време, няма нито една идея за увеличаване на местните приходи чрез по-добро управление на общинската собственост, концесии и др. Отново се разчита държавата да ни подхвърли онези милиони, които ни дължи според подписано споразумение. Ако тези пари не дойдат, финансовата година ще бъде изключително тежка, смятат от Съюз за Пловдив.

Както в предишните бюджети, и сега са заложени кухи приходи в рамките на 4-5 млн. лв. Идвали на първо място от събирането на таксите.

"Миналата година с 50 % се намалиха таксите за тротоарно право, рекламни съоръжения. В същото време се залага повишаване на събираемостта, което няма как да се случи. На второ място, приходите от продажба на земя - залагат се близо 6 млн. лв., а такива средства не са постъпвали от 2007 г. Миналата година в хазната са постъпили едва 2 млн. лв. На трето място, да разчитаме, че Белодробна болница ще си върне заема, или ДКЦ-5? Това няма да се случи, подчертават съветниците от Съюз за Пловдив. Още една аналогия - както при Славчо Атанасов и тук парите за командировки са феноменални – сегашните управленци си дават 300 000 лв. за командировки. Отделно 74 000 лв. са представителните – т.е. парите за цветя и бонбони. Пловдив в е мъртва точка и нищо интересно няма да се случи", коментираха на брифинг днес от "Съюз Пловдив".

Хората на Каназирева в Пловдив няма да подкрепят предложения проект за бюджет, тъй като съдържал всички недостатъци на предишните бюджети, липсва проектна готовност, няма никакви идеи за съживяване на градската икономика.