Красиви и през зимата? Лесно е

Архив Пловдив

12-02-2012, 15:03

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

С първите студове, кожата ни стана суха, раздразнителна и започна да се лющи. Ако не вземем мерки, може и да пропуснем Деня на влюбените.

Нали сте наясно вече!? С първите студове, кожата ни стана суха, раздразнителна и започна да се лющи. Ако не вземем мерки, може и да пропуснем Деня на влюбените. Възможно е да усещаме и сухотата на устните, които... аха да се разкапят, още неусетили топлината на любимия. Олеле, ами и косата не слуша посоката на гребена. Спокойно, има лек и спасение – стига да спазвате по-голямата част от 10-те ни предложения:

Използвайте кремове за леко бронзиране на кожата. Ако кожата ви е прекалено бледа и болнава на вид,  погрижете се за вашия “естествен тен”.

Не забравяйте слънцепредпазния си крем. Лъчите UVB са тези, които причиняват слънчевите изгаряния, но UVA радиацията причинява бръчките по кожата, уврежда очите и може да доведе до рак. Това означава, че дори ако сте до прозореца у дома или в офиса, или просто шофирате колата си, имате нужда от комплексна зашита за вашата кожа, даже и в облачни дни.

Не се мотайте под душа. Здравата кожа има естествена защитна бариера, изградена от липиди. Когато температурата и влажността на въздуха паднат, тази естествена бариера става уязвима. Ето защо през зимата не се препоръчва дългото стоене под душа, тъй като водата, и особено горещата, изсмуква влагата от този защитен слой и кожата става суха и лесно раздразнима.

Избягвайте продукти с киселини и стипца. Внимателно четете съдържанието на козметичните продукти, които ползвате през зимата. Избягвайте тези с алфа - хидрокси киселини и алкохол. Тези вещества имат прекрасен пилинг ефект за топлото време,  но те лесно извличат от кожата естествената и мазнина, което не е подходящо за есенно – зимния сезон.

Повишете влажността на помещението, в което работите и живеете, за да избегнете изсушаването на кожата.

Пийвайте си често какао. Според най – новите изследвания, какаовите зърна съдържат голямо количество естествени антиоксиданти, наречени  флавоноиди, изключително полезни за здравето на кожата.

Стоплете ледените си крака. Ако кожата на стъпалата ви е прекалено суха и загрубяла, направете си пилинг с готов ексфолиращ продукт, намажете ги с хидратиращ крем и обуйте памучни чорапки за през нощта.

Съживете напуканите си устни. Проблемът не е само естетичеки. Напуканите устни причиняват болка. Задължително нанасяйте по няколко пъти на ден гланц за устни с витамин Е и лайка.

Защитете къдриците си. За да поддържате косата си хидратирана и изключително мека, поне веднуж в месеца си направете дълбоко хидратираща маска, особено ако използвате често сешоар и маша. По възможност носете шапка.

Възстановете клетките на кожата си. Здравата кожа се храни от кръвта и лимфната течност. Когато ни е студено, циркулацията на кръвта в организма ни е забавена. Това трябва да се компенсира по изкуствен начин. Необходимо е да се използват кремове, които съдържат  амино – пептиди, които обновяват външния слой на кожата и я предпазват от неблагоприятното действие на студеното време. Подходящи са т.нар.колд (от англ.cold - студ) кремове.