Мощна вълна помете изследователи на Антарктида, спасяват лабораторни проби с цената на живота си

Архив Бургас

12-02-2012, 14:43

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

С невероятни усилия, изследователите успяват да извлекат лодката на брега и да спасят от ледените води личния и служебния багаж, в който са събраните проби за лабораторни изследвания.

Мощна вълна помела петима антарктици, докато се опитвали да стигнат до остров Кинг Джордж.

С невероятни усилия, изследователите успели да извлекат лодката на брега и да спасят събраните проби за лабораторни изследвания. Деветима изследователи от поредната Антарктическа експедиция успели да се доберат до Южна Америка, след много перипетии, разказва ПловдивУтре.бг.

Това съобщи Никола Петков от Българския антарктически институт. След двудневно изчакване, океанът най-сетне се е успокоил и моряците от испанския кораб „Хесперидес” решили да предвижат българите. Времето ги притискало, тъй като изследователите трябвало да хванат полет от остров Кинг Джордж. Първата група от четирима учени успява благополучно да достигне до брега.

За лош късмет на останалите, мощна прибойна вълна помита надуваемата лодка „Зодиак”. Сред тях е и проф. Пимпирев, който е шеф на Българския антарктически институт.

С невероятни усилия, изследователите успяват да извлекат лодката на брега и да спасят от ледените води личния и служебния багаж, в който са събраните проби за лабораторни изследвания. Мокри до кости, независимо от предпазните спасителни костюми, се връщат в базата, където изчакват спада на прибоя.

Късно през нощта с полет на бразилски военен самолет, групата каца в чилийската пристанище Пунта Аренас на брега на Магелановия проток. Изследователите се връщат в България на 18 февруари.

В базата ни „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън остават последните седем участници в експедицията, които до 25 февруари ще я консервират за следващия зимен период.