Любовни бижута майсторят ученици от МУЦТПО

Архив Пловдив

13-02-2012, 10:06

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Бижута, свързани с празника на влюбените-14 февруари, изработиха учениците, които посещават часовете по бижутерство към Междуучилищния център в Пловдив.

Бижута, свързани с празника на влюбените-14 февруари, изработиха учениците, които посещават часовете по бижутерство към Междуучилищния център в Пловдив. Още преди месец тийнейджърите радушно приеха идеята на своя преподавател Владимир Буров и сами направиха различни сърца, амури, купидони, ангелчета, пръстени и гривни. По-сръчните оформиха метални плочки, върху които изписаха името на своя любим или любима.

Не липсват и такива произведения с надпис “Обичам те” или "I love you". Трети пък изработиха пръстени със специално обработени камъни. Даже едно от момичета от специалността”бижутерство” е вплело в произведението си чаша с вино и сърце и по този начин е свързало двата празника-Свети Валентин и Трифон Зарезан. Учениците от 9 и 10 клас работят с месинг,  а средношколците от 11 и 12 клас обработват сребро.

В МУЦТПО, освен часове по обработка на металите, учениците имат и занятия по гемология- наука, свързана с познаването и обработката на минерали, скали, скъпоценни камъни и други. Това позволява на бъдещите майстори сами да изработват цялостно дадения предмет- от обработката на метала до украсяването му със желания камък.

Всички ученици, които карат практическите си часове в Междуучилищия център, са възпитаници на СОУ “Никола Вапцаров”. В това училище е единствената паралелка в България по специалността “бижутерство”.Завършилите получават свидетелство за професионална квалификация.80 процента от тях веднага намират реализация в бижутерийния бизнес.