Комисията за защита на конкуренцията отсвири решение на Тотев

Архив Пловдив

13-02-2012, 12:54

Автор:

Ончо Оникян

Всичко от Автора

Условието за допустимост на участниците не съответства и съществено надвишава законовите изисквания, поради което води до необосновано ограничаване на участниците и нарушаване правилата на конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Пловдив за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на закона с предмет „Извършване на услуги по застраховане на материални активи, собственост на община Пловдив" по две обособени позиции: позиция № 1-„Сключване на застраховки „Гражданска отговорност" на автомобилистите, „Злополука" на пътниците и „Каско" на МПС и Детска железница „Знаме на мира" - гр. Пловдив" и позиция № 2 - „Имуществено застраховане на материални активи -общинска собственост".

Производството установи, че изискването, поставено от възложителя, коефициентът за обща ликвидност на участника (съотношението между сумата на краткотрайните активи и сумата краткосрочните задължения) за 2010 г. да е равен на или по-голям от единица, противоречи на основните принципи на ЗОП.

В Кодекса за застраховане са посочени законово въведените изисквания, които всеки застраховател следва да спазва при осъществяване на застрахователната дейност. Разпоредбите за застрахователната дейност не съдържат гореспоменатото изискване за ликвидност.

Условието за допустимост на участниците не съответства и съществено надвишава законовите изисквания, поради което води до необосновано ограничаване на участниците и нарушаване правилата на конкуренция.