Вдигат пенсиите, ама иска чакане

Архив Пловдив

13-02-2012, 18:05

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

Държавните служители ще започнат да се самоосигуряват от началото на следващата година, като за целта  заплатите им ще бъдат повишени еднократно със съответните суми, които сега се внасят от бюджета в Националния осигурителен институт.

Всички пенсии да бъдат актуализирани с еднакъв процент от 1 януари 2013 г. според възможностите на бюджета, са се договорили днес синдикатите, работодателите и правителството на заседание на съвета за тристранно сътрудничество (НСТС), обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. За тази година пенсиите няма да бъдат актуализирани.

Държавните служители ще започнат да се самоосигуряват от началото на следващата година, като за целта  заплатите им ще бъдат повишени еднократно със съответните суми, които сега се внасят от бюджета в Националния осигурителен институт.

Дотогава от системата на осигуряването ще бъдат извадени и всички плащания, които нямат осигурителен характер и представляват социално подпомагане, каза още Данев.

По информация на КНСБ вицепремиерът Симеон Дянков се е ангажирал да представи анализ за подобряване на осигурителния баланс на силовите ведомства - МВР, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Осигуровките на тези сектори не съответстват на разходите за пенсии, които генерират те в НОИ. По сметки на бизнеса и синдикатите вноските им трябва да се вдигнат с 15%, за да покриват разходите за пенсии на полицаите и военните. "Освен това при някои категории служители все още няма пенсионна възраст, нещо, което трябва да бъде променено", каза президентът на КНСБ Пл. Димитров - при военните има фиксиран само трудов стаж за пенсия, днес обаче не е било постигнато съгласие за въвеждане на възраст при тях.

Обсъдено  е било и предложението на министър Дянков да се разширят инвестиционните възможности на Сребърния фонд, така че да се повиши доходността му.  "Няма държава в ЕС, която да финансира вътрешния си дълг с фискалния си резерв" е коментарът на синдикалния лидер за идеята на Дянков с пари от Сребърния фонд да бъдат покрити държавни облигации, чийто падеж е в началото на следващата година

Предложението на работодателите и синдикатите по въпроса за банковите лихви по кредитите е с нормативни промени да се даде право на кредитополучателите и депозантите да прекратяват договорите си с банки без неустойки, в случай че банката едностранно промени лихвата. След заседанието на тристранния съвет се състоя среща на премиера Бойко Борисов и Дянков с представители на търговските банки, на която е е решено работна група на правителството и банките да обсъжда промените, предлагани от тристранния съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета след срещата.

Днес трите страни са се договорили още за промени в Кодекса на труда, които да подобрят работата в съвета. Кабинетът  е приел искането на синдикатите тристранката да не може да бъде заобикаляна при промени в трудовото законодателство и в случай че такива се внесат директно в парламента, какъвто беше случаят с промените в пенсионната възраст в края на миналата година, парламентарните комисии задължително да искат становище от НСТС. Освен това кабинетът вече ще трябва аргументирано да приема или отхвърля становищата на тристранката в определен срок.