Кардиолозите за пълна забрана за пушенето

Архив Пловдив

14-02-2012, 16:26

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Голяма част от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотврaтени, посредством промени в начина на живот

Голяма част от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотврaтени, посредством промени в начина на живот. Една от най-ефективните мерки за намаляване на сърдечно-съдовата смъртност е забраната на тютюно пушенето на обществени места. В този смисъл Дружеството на кардиолозите в България изразява пълната подкрепа на кардиологичната общност в България за забрана на пушенето на обществени места.

Доказан и неоспорим факт е, че тютюнопушенето води до сърдечно-съдови, ракови, белодробни и мозъчни и други заболявания. Това е най- юсериозният и най-масовият рисков фактор за преждевременна смъртност в световен мащаб. България е една от страните с най-висока разпространеност на този вреден навик, особено сред младите хора. По наша преценка, поне една трета от смъртните случаи у нас се дължат на заболявания причинени от тютюнопушенето. Между 1500-2000 смъртни случая годишно у нас се дължат на т.н. пасивно пушене, т.е. при хора, които не са пушачи, но пребивават в среда на пушачи.

Разбира се, тютюнопушенето не е единствения рисков фактор, който би могъл да причини посочените, но той е един от малкото рискови фактори, които биха могли да бъдат предотвратени и избегнати напълно. Забраната за тютюнопушенето на обществени места е само една малка крачка, но изключително важна и навременна мярка, която би могла да промени стряскащата статистика за заболеваемост и преждевременна смъртност у нас.

Тази мярка е в съзвучие с предприетите промени в законодателството на други еврепейски страни и САЩ и отразява препоръките на конвенцията на СЗО за контрол на тютюнопушенето. От опита на други страни въвели тази мярка, само за една година ние очакваме намаляване на инфарктите с 15-20 %. Това намаление е най-отчетливо при младите хора и засяга, както пушачите, така и непушачите. Постигането на такъв резултат и у нас ще има не само социален, но и значителен икономически ефект.

Това са само част от аргументите, с които ДКБ изразява своята безапелационна подкрепа за предложението на Министрество на здравеопазването за налагане на забрана върху тютюнопушенето на обществени места. Нужна е цялостна промяна в общественото мнения и нагласи по проблема. Нужна е нулева толерантност към пушачите, защото те застрашават не само своето, но и здравето на околните.

ДКБ изразява готовност за активно включване в програмите и изявите на Министерството на здравеопазването, други научни дружества и пациентски организации в медийните кампании, организираните дебати и дискусии, както и в разпространението на информационни материали сред обществеността.

Дружеството на кардиолозите в България е учредено преди 60 години с мисията да обедини професионалистите в една обща кауза за борба със сърдечно-съдовите заболявания и популяризиране на здравословния начин на живот сред населението.