Паметници на културата се рушат, в Община Варна нямали списък

Мисия Варна

14-02-2012, 14:29

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Какво обаче се случва, ако собственикът не бъде открит? Практиката досега е да се „тупа топката” с надежда да няма нещастни случаи, ако сградата рухне

Недвижими културни ценности на Варна се рушат, а Общината отказва да предостави дори списък със сградите-паметници с данни за вида на имотите, с мотив, че нямат пълна информация.

Това споделя Рени Бонева в група във Фейсбук наречена „Подкрепи застрашени от унищожаване недвижими паметници на културата”. „Истината е, че регистърът се прави в момента от Министъра на културата, но в общината имат списък, съставен по предишния закон. Не пожелаха да го предоставят”, споделя Бонева, която е получила неудовлетворителен отговор от Общината след подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Във Фейсбук ентусиастите събират сигнали за рушащи се сгради, със снимки и информация. Очакванията са, че това ще провокира действията на Община Варна и на държавата. За няколко от сградите вече са алармирани Министерство на културата, Инспекторат за опазване на културното наследство, Националният институт за недвижимо културно наследство, РДНСК и Общината. „От 17 ноември 2011г. до момента няма данни от тези институции за предприети конкретни действия. Не желаят да си свършат работата нито собствениците на сградите, нито общината, нито инспектората-само си разменят сигнала. Как можем ние да работим за каузата, питате? И аз това питам. Единственото, за което се сетих е да дам гласност на проблема”, споделя във Фейсбук Рени Бонева.

На страницата вече са публикувани снимки на три рушащи се сгради, с подробно описание на окаяното им състояние, както и кои се водят собственици.
Една от тях е на „паметник на културата” на ул.”Генуа” 5, а друга е печално известната сграда на ул. „Преслав” 24, до Областна администрация. Според публикациите в социалната мрежа и в двата случая собственици са фирми, с управители Майкъл Христос Бодуроглу и Леонидас Йоанис Корбетис.

През април миналата година след посещението на Генералния консул на Република Гърция Николаос Пиперигос и разговорите му с областния управител стана ясно, че почти две години се търсят гръцките бизнесмени, за да бъдат запознати с  намерението на Областна администрация да ремонтира сградата на ул.”Преслав” за тяхна сметка. Въпреки поисканото съдействие от г-н Пиперигос до момента няма видимо движение по казуса. 

Законът дава възможност необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности за временно укрепване и последваща реконструкция по автентични данни на недвижимата културна ценност или на част от нея, да се извършват от държавата, съответно общината. Върху имота се вписва законна ипотека в полза на държавата (общината), за обезпечение на вземането им за направените от тях разноски.
Какво обаче се случва, ако собственикът не бъде открит? Практиката до сега е да се „тупа топката” с надежда да няма нещастни случаи, ако сградата рухне.