Държавата ще финансира обучение в частните училища

Новините

14-02-2012, 14:50

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Предвижда се през учебната 2016-2017 година посещението на градините да стане задължително за четиригодишните. Дотогава всички общини трябва да са готови да обхванат четиригодишните в забавачките, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова 

Поетапно от учебната 2013-2014 година учениците ще започнат да учат по нови програми и планове и при нова образователна структура,

а държавата ще финансира обучението в частни градини и училища, предвижда проектът за нов закон за училищното образование, който беше официално представен от образователното министерство след около тригодишна подготовка.

Регламентира се и ключова роля на детските градини в предучилищното образование, въвеждат се четири етапа в училищното образование, след всеки от който се полагат изпити. Отрежда се роля на родителите в управлението на училищата, а на децата се дава право на съвещателен глас.

Предвижда се през учебната 2016-2017 година посещението на градините да стане задължително за четиригодишните. Дотогава всички общини трябва да са готови да обхванат четиригодишните в забавачките, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.
Законът предвижда на училище да се тръгва на седем години като се запазва датата на първия учебен ден – 15-ти септември. Основното образование е от I до VII клас и се дели на начален етап от I до IV клас и прогимназиален – от V до VII. Средното образование, което е от VIII до XII клас също е разделено на два етапа. Първият гимназиален етап е от VIII до X клас включително. След завършен десети клас учениците отново се явяват на външно оценяване. Вторият гимназиален етап е от XI до XII клас, след което учениците се явяват на държавни зрелостни изпити.

Въвежда се и нова система за оценяване като най-малките ученици няма да получават оценки, а работата им ще се оценява качествено. До четвърти клас децата няма да повтарят класа, а от пети в шести клас ще може да се преминава с двойка по един предмет.
На изпитите за външно оценяване и на матурите оценяването да става с точки, за да бъдат резултатите максимално справедливи. В проекта отсъстват твърди мерки срещу лошата дисциплина като се залага основно на диалога с родителите и децата.
Със закона се предвижда още от учебната 2012-2013 година държавата да започне да финансира обучението на децата и в частните училища и детски градини.

Ще бъдат одобрявани неограничен брой учебници по един предмет като на учителите се дава правото да избират по кой да се учи. На училищата се дава и автономия при разработването на учебни програми за извънкласни дейности като предприемачество, гражданско и здравно образование и др. Контрол върху управлението на училищата ще упражнява обществен съвет с участието на представители на общините и родителите, които ще следят за това как се харчат делегираните бюджети. Учениците също ще могат да участват в заседанията на съвета със съвещателен глас.

От министерството очакват законът да бъде гласуван от парламента през тази година, за влезе в сила от учебната 2012-2013 година. Дамянова съобщи, че няма да има правилник за прилагането му, тъй като е доста детайлно разписан.