Учените в Големия адронен Колайдер ще увеличат мощността му с 14%.

Новините

14-02-2012, 18:02

Снимка:

reuters.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Големият ускорител на частици ще работи до ноември, след което излиза в 20-месечна "ваканция"

Tова увеличение ще увеличи шансовете на колайдера да потвърди или отхвърли съществуването на Хигс-бозона.

Енергията на протонните лъчи ще бъде увеличена с 14%, постигайки по този начин обща мощност на сблъсъците от 8 трилиона електронволта.

Решението за увеличението при включването на колайдера по-късно тази година бе взето на конференция в Шамони, Франция.

„Когато включихме колайдера през 2010, избрахме най-никсата безопасна енергийна стойност на лъча, консистентна с изследванията, които искахме да направим“, каза Стив Майерс, директор по ускорители и технология в ЦЕРН.

„За две години оперативно съществуване на лъча и много други изследвания, направени през 2011, ни дават увереността да увеличим мощността малко, и така да повишим обхвата на експериментите преди да навлезнем в първото дълговременно спиране на ускорителя“ допълни той.

Планира се колайдера да събира данни до ноемви, след което ще бъде подсилен по време на ремонт, който ще продължи 20 месеца.

Това ще осигури мощност на работния протонен лъч 14 тераелектронволта (14 трилиона електронволта) – или двойно повече от използваната досега енергия.

През 2012, екипът от учени се надява, освен останалите неща, да потвърди или отхвърли съществуването на Хигс бозона, частицата, източник на маса във Вселената.