Константин Гребенаров: Язовирите в Бургаско без проблем

Архив Бургас

14-02-2012, 09:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Няма проблеми със стопанисването на язовирите в областта, както и опасни повреди по тях

 

Деветте напоителни язовира на територията на Бургаска област са в добро състояние и няма риск при снеготопене да прелеят. Това съобщи областният управител на Бургас – Константин Гребенаров. Според него конкретно тези язовири не са на пълен обем и дори да има голямо снеготопене са в състояние да го поемат.

 

„Язовирите в областта могат да бъдат разделени на три,  за питейна вода – „Ясна Поляна”, „Ново Паничарево” и „Камчия”, те са под денонощен контрол, количествата вода, контролирано се изпускат. Вторите са за напояване и за тях получаваме ежедневно информация, а третата група са най-рисковите, тези, които се стопанисват от общините и евентуално са дадени на концесия. Но считам, че и там не би могъл да възникне проблем”, каза Константин Гребенаров.

Още преди седмица, педвид сложната обстановка областния управител е изпратил телеграми до всички кметове да направят анализ на ситуацията за състоянието тези рискови водоеми, както и запитване кой ги стопанисва.

„За момента няма нищо притеснително, при една нормална обстановка, но все пак и с морето нямаше проблем, но видяхте какво стана. Язовирите обаче са в добро състояние. Всички кризисни щабове в общините извършват постоянно наблюдение, във връзка сме и с противопожарна безопасност, запознали сме се с констатациите за тези язовири”, уточни още Гребенаров.