Шефът на кувейтската централна банка подаде оставка

Новините

15-02-2012, 15:07

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Шейхът напусна позицията си след 25 години начело на институцията.

Шейх Салем Абдулазиз ал Сабах, който беше начело на националната банка на Кувейт в последните 25 години, подаде оставка.

Причината за напускането му е несъгласие с политиката на харчене, предприета от правителството.

Оставката на шейх Салем беше обявена с едно изречение от властите и без повече пояснения.

Салем е бил против растящите разходи на правителството в публичния сектор, казват местните медии.

„Шейхът направи всичко по силите си да подчертае нуждата от коригиране на политиката на харчене в националната икономика и ръста на разходите в публичния сектор, в частност”, съобщава агенция Куна.

Той е критикувал повишаването на заплатите на работещите в петролния бизнес, казват от вестник Ал Кабас.

Миналата година Кувейт е вдигнал разходите си за публичния сектор с 11%, за да плати за благоустройствен план на стойност 111млрд. долара. Политиците бяха предупредени, че за да се финансира плана, държавата ще трябва да прибегне до националните си резерви и положението ще стане още по-тежко ако цените на петрола паднат под 90 долара за барел.

През юли шейхът предупреди, публичния сектор е прекалено голяма тежест за икономиката на страната. Той изрази притеснения, че икономиката е прекалено зависима от петролните залежи. 90% от приходите идват от износ на петрол. Това прави страната силно зависима.

„Ако не осигурим добри възможности за инвестиране, публичния сектор няма да може да се самоиздържа и няма как да се развие”, коментира шейх Салем.