Пенсионната реформа удари само частника

Архив Бургас

16-02-2012, 10:09

Снимка:

Труд

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Единственото изключение в Кодекса на труда са професорите и докторите на науките, които ще бъдат пенсионирани на 65 години.

Държавата забрани на частния бизнес да пенсионира служителите си, събрали стаж и възраст, но “забрави” да въведе тази реформа за чиновниците, алармираха експерти по човешки ресурси пред “Труд”.

От няколко дни са в сила поправки в Кодекса на труда, според които работодателят няма да има право да освобождава по свое усмотрение хората, навършили пенсионна възраст. Това ще става само ако те пожелаят. Мярката била в унисон с европейската концепция за активно стареене - човек сам трябвало да прецени до каква възраст е трудоспособен.

В Закона за държавния служител обаче продължава да стои текстът, че работодателят освобождава чиновника с предизвестие, когато придобие възраст и стаж за оттегляне в заслужена почивка.

Така излиза, че частният бизнес ще трябва да държи възрастните си служители, докогато на тях самите им харесва. А държавната администрация запазва правото да се освобождава от застаряващите чиновници.

Единственото изключение в Кодекса на труда са професорите и докторите на науките, които ще бъдат пенсионирани на 65 години. Това пък предизвика вълна от възмущения в университетите, тъй като много преподаватели се смятат за работоспособни до дълбока старост.

При приемането на кодекса ГЕРБ не зачете отрицателните становища по този текст на БСП, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

“Ще приемем промени в Закона за държавния служител, за да уеднаквим режима”, обеща днес пред “Труд” Светлана Ангелова (ГЕРБ), зам.-шефка на парламентарната социална комисия. Управляващите щели да помислят и за премахване на ограничението за учените, което ги дискриминира спрямо останалите работници.