Сините в Бургас питат за парите на здравната каса

Архив Бургас

16-02-2012, 21:14

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

СДС пита за средствата, изразходвани за допълнителни възнаграждения на здравните чиновници през миналата година и каква е методиката за разпределението им.

 

Бургаската структура на СДС пита Районната здравноосигурителна каса колко са средствата, изразходвани за допълнителни възнаграждения на здравните чиновници през миналата година и каква е методиката за разпределението им.

 

Позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, сините в морския град официално ще изискат информация от РЗОК-Бургас за раздадените през 2011 година бонуси.

 

“Районните здравноосигурителни каси вземат самостоятелни решения във връзка с разпределението и изплащане на икономията от средствата за работна заплата, затова ние искаме да разберем, какви са бонусите, които здравните чиновници са получили във време на криза”, каза областният председател на СДС Костадин Марков.

 

Питането на сините е провокирано от разкритията, които направи националната структура на СДС във връзка с раздадените извън трудовите договори средства на чиновниците в министерствата и държавните ведомства. 

 

Във вторник националната структура на СДС оповести резултатите от питане на синия депутат д-р Ваньо Шарков до здравния министър Стефан Константинов относно допълнителните възнаграждения на здравните чиновци през миналата година, както и за методика на разпределяне на бонусите между служителите в здравната каса.

 

От отговора на здравния министър става ясно, че средствата за бонуси, разпределени между служителите на НЗОК за миналата година са 2 011 315 лв. Методиката на разпределение на бонусите, одобрена през юли2011 г., предвижда 1.5% от тези средства да се разпределят между управителя и подуправителя на здравната каса, като за шефа са предвидени 60 на сто от сумите. Изчисления на сините депутати показват, че през 2011 година двамата шефовете на Здравната каса са си разпределили премии в размер малко над 50 000 лв.