2 000 кукери щурмуват Раковски

Архив Пловдив

17-02-2012, 09:57

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

„Кукове - Раковски" се организира ежегодно петък и събота преди „Великденските заговезни" и е едно от най-колоритните събития в общината.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри - „Кукове- Раковски" ще се проведе днес и утре в град Раковски. Събитието със 17-годишна  история е вторият по големина фестивал след този на маскарадните игри „Сурва" в  Перник.


„Кукове- Раковски" се организира ежегодно петък и събота преди „Великденските заговезни" и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата".

Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св. св. Кирил и Методий", Раковски. През 1995г. те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината, като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри, припомнят организаторите.

Традиционно участниците достигат около 2 000 души от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.