Пловдивският бизнес се представи в Москва

Архив Пловдив

17-02-2012, 11:03

Автор:

Калоян Калев

Всичко от Автора

На срещата присъстваха 11 български фирми от Пловдивска област, като някои от тях имат търговски представителства в Москва.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров представи в Москва фирми от Пловдив и региона, които имат интерес към руския пазар и търсят възможности за реализация на своята продукция в Руската федерация и нейните региони. Срещата под мотото Ден на Пловдивска област се организира по инициатива на Центъра на промишлеността на Република България в Москва, като целта е разширяване българския износ и туризъм, както и привличането на инвестиции.

 На срещата присъства и посланикът на България в Русия Пламен Грозданов. Той поздрави Центъра за добрата инициатива да организира тази среща, като подчерта, че това е начин да се осъществят близки контакти между отделните фирми и региони от двете страни. Дипломатът благодари и на ръководството на пловдивска област за представянето на местния бизнес пред руските фирми.

 Срещата е  част от програмата на Центъра за сближаване на икономиките на Русия и България и Пловдивска област е първата, която се отзовава на поканата ни, подчерта в приветствието си директорът на Центъра Кирил Мазнев. Отправени са покани и към други региони в България, очакваме техни представители, надяваме се и на нови среща с Пловдивска област, но вече за конкретни споразумения, подчерта Мазнев.

Фактът, че от руска страна се отзоваха близо 50 души, президенти на търговско-промишлени палати, губернатори на различни области на Руската федерация и на фирми от различни отрасли, говори, че има интерес към българската икономика, каза след срещата Здравко Димитров. Той изрази надежда за разширяване на българо-руските икономически връзки. От изказванията им ясно прозира носталгия към българските стоки от хранително-вкусовата, парфюмерийната и винената промишленост и затова съм оптимист, подчерта областният управител на Пловдив.

 Явно е, че през последните десетилетия сме загубили позиции тук, но сега трябва да положим достатъчно усилия поне частично да ги възвърнем, каза още Димитров. Руският пазар е необятен и трябва да използваме това, но и трябва да се помисли върху българското законодателство за по-свободен достъп на наши стоки тук, коментира Здравко Димитров. С тази среща направихме първата крачка и тя няма да бъде последна, тъй като вече има конкретни покани към областната администрация и от други руски области за съдействие за подобни срещи, допълни той.

На срещата присъстваха 11 български фирми от Пловдивска област, като някои от тях имат търговски представителства в Москва. Най-общо фирмите са от хранително-вкусовата промишленост, парфюмерийно-козметичния бранш, производство и търговия с вина и спиртни напитки, строителство, транспорт, търговия с недвижими имоти, нано технологии.