Гърция не същестува

Архив Пловдив

17-02-2012, 11:44

Автор:

Калоян Калев

Всичко от Автора

Нова държава трябва да замени старата и тя е: съграждане на държавата наново. Тъй като тази, която е застрашена от фалит, изобщо не съществува. Това е горчивата истина.

Европа се е впуснала да спасява една държава, която вече не съществува: Гърция. Това е страна, в която никой нищо не върши - там важи принципът "Който не прави нищо, няма и от какво да се опасява."

Тези предизвикателни тези се съдържат в коментара на Матиас Крупа и Михаел Туман, публикуван на страниците на в. "Ди Цайт":

Контрастът не би могъл да бъде по-голям. В Атина - изгорени руини, гневни демонстранти, десетки ранени. Държавата е в извънредно положение, обществото е на път да се срине пред очите на световната общественост. В Брюксел, на 200 километра: черни лимузини, тежки дипломатически куфарчета, сериозни лица. Поредната среща на европейските министри на финансите - рутина в рамките на спасителните операции.

Всъщност рутина няма - нито в Брюксел, нито в Атина. Гръцката икономика рухва, с нови седем процента през 2011. Европейският съюз е изправен пред съвсем нова задача. Да се пести не е достатъчно, дори може да е вредно. Това, което трябва да се направи, е не просто да се добавят нови кредити към вече отпуснатите 130 милиарда евро, задачата е по-сложна.

Нова държава трябва да замени старата и тя е: съграждане на държавата наново. Тъй като тази, която е застрашена от фалит, изобщо не съществува. Това е горчивата истина, почти две години след като Европейският съюз и Международният валутен фонд отпуснаха първия спасителен пакет за Гърция. Гръцките власти така и не приложиха много от одобрените реформи. Страната тъпче на място. На какво се дължи това? И какво би могъл да стори Европейският съюз?