Поощриха фондация "Рома" за дейност в "Столипиново"

Архив Пловдив

17-02-2012, 12:31

Автор:

Ирен Лазова

Всичко от Автора

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев също поздрави фондация „Рома” и фондация „За Нашите Деца”.

Фондация „За Нашите Деца” и фондация „Рома” представиха в Пловдив на заключителна конференция резултатите от работата на първия Семеен консултативен център в квартал "Столипиново".  Центърът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът е на стойност 211 083, 71 лв. и се реализира от фондация „Рома” в партньорство с фондация „За Нашите Деца” и община Пловдив.

Семейният консултативен център е иновативна социална услуга, изградена в самата общност, за да подпомогне социалното включване на деца, семейства и групи в риск от уязвимите етнически общности в "Столипиново".

За малко повече от година центърът е помогнал на 62 деца да не бъдат изоставени, 12 деца са в процес на реинтеграция при родните им семейства, 200 родители са преминали курсове за родителски умения, 150 души са участниците в здравни беседи за здравословна грижа за децата, 9 семейства са в процес на одобрение за приемни родители, 75 младежи са преминали курс за семейно планиране, проведени са 20 информационни срещи по приемна грижа със 126 участници.

Сред основните предпоставка за успех на центъра е, че социалните работници работят съвместно с общности сътрудници от квартал Столипиново, които улесняват достъпа им в квартала и съдействат за по-лесната комуникация с хората от ромски и турски произход.

Много работещ модел, който е развил центърът, е и мобилната социална работа, която позволява да се реагира на място и да се помогне на повече хора в риск. Конференцията бе открита от кмета на община Пловдив Иван Тотев, който бе впечатлен от качествения начин, по който е реализиран проектът.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев също поздрави фондация „Рома” и фондация „За Нашите Деца” за успехите им и двайсетгогодишната им последователна дейност в името на човешките права. „Проблемите в социалната сфера са много трудно решими и не са въпрос само на финансови ресурси, както е например в сферата на инфраструктурата. Ако ние разчитаме само на традиционните институции – детски градини, училища, болници, отдели за закрила на детето, няма да отбележим успех в социалната сфера и затова е необходима мобилизация на нови ресурси. Проектът Семеен – консултативен център е доказателство, че с пари от Европейския съюз, ние не просто водим социална политика, а правим социална реформа” – каза още министър Дончев.