Първа среща на пловдивските меломани с младия Иво Венков

Архив Пловдив

18-02-2012, 14:47

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

Диригентът Иво Венков ще е гост на Държавна опера Пловдив за следващият и концерт

Диригентът Иво Венков ще е гост на Държавна опера Пловдив за следващият и концерт. Това е първата среща на пловдивската публика с младия български диригент.
Иво Венков е роден в Русе. Кариерата му на диригент започва във Варна и София успешно продължава в Австрия, Германия, Белгия и Холандия. През 2004 г печели втора награда на конкурса за диригенти "Густав Малер", организиран от Бамбергският симфоничен оркестър. През септември 2004 г изпълнението на "Морето" от Дебюси му носи Първа награда на междунаросният конкурс за диригенти "Сър Джордж Солти" във Франкфурт. Иво Венков е дирижирал филхармонията в Хага, Брюкселска филхармония, Кралската филхармония на Фландрия, Симфоничният оркестър на Фландрия и др. Понастоящем е преподавател по дирижиране в Брюксел.
На 24 февруари от 19 часа в Концертна зала, заедно с пловдивският оркестър, той ще представи една сериозна симфонична програма-Ф. Менделсон - увертюра "Рюи Бла",Ф. Лист - Концерт за пиано и оркестър №1 и Й. Брамс - Симфония №4. Солист ще бъде виртуозният пианист професор Йовчо Крушев.