Избрани Новини
Пилешко и свинско месо поскъпват с 10%
Цените на месото хвръкват.
“Цената на едро на птичето месо ще нарасне с 10-15%”, заяви един от най-големите производители на пилешки продукти Иван Ангелов, собственик на фирма “Градус”. Само в последните две седмици царевицата е поскъпнала с 15-17%, житото - с 20 на сто, а соевият шрот - с 12%, мотивира се той с цената на фуража за птиците.
В момента пилешкото месо на едро се търгува за 3,62 лв., по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. С 10% повишение тя ще доближи 4 лв./кг. В магазините пилешкото е средно 5,50 лв./кг и при повишение на цената може да достигне 6 лв.
С 10 ст. ще поскъпне и свинското месо от производител заради фуражите и скъпите горива. В магазинната мрежа повишението ще е между 20 и 30 ст./кг, заяви пред “Труд” Румен Караманов от Асоциацията на свиневъдите в България. Негови колеги обаче коментираха, че е трудно да се прогнозира надценката на търговците, затова не изключват поскъпването да закове и 1 лв./кг. В момента свинското е около 8 лева за килограм в магазините, което означава, че само след седмица то може да удари 8,50-9 лв./кг.
“Ако цената на свинското месо не тръгне нагоре, това означава масови фалити за малките производители”, заяви Караманов. Той подчерта, че по-високите цени нямат нищо общо с изискванията на ЕС за хуманно отглеждане на свинете, които трябва да бъдат въведени в страната от 1 януари 2013 г. Освен по-големи пространства за свинете майки Брюксел изисква да има и играчки за забавление на свинете, за да не се стига до канибализъм.
Караманов коментира още, че свиневъдите от години настояват пред агроминистерството да се осигури държавна земя, която да им се предостави за ползване. На нея може да се отглежда зърно и по този начин да се осигури по-евтина прехрана за животните, мотивира се той.
Като друг проблем пред месопреработката предприемачите посочват и високия ДДС, който за храните у нас е 20%, а в повечето страни в ЕС е под 10%.
Топ Новини