Няма да спре учебния процес в с. Искра

Архив Пловдив

20-02-2012, 16:12

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Ончо Оникян

Всичко от Автора

Здравко Димитров се срещна с директора на училището на с. Искра Величка Чурчулиева и заместник кмета на Първомай - Иван Георгиев

Областният управител Здравко Димитров се срещна с директора на училището на с. Искра Величка Чурчулиева и заместник кмета на Първомай - Иван Георгиев по повод напрежението в селото заради епидемичния взрив от вирусен хепатит А.

Много родители не пускали децата си на училище, за да не се разболеят и в селото царяла масова психоза. За да се успокои напрежението Здравко Димитров покани на срещата и д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор и директора на регионалната здравна инспекция Ваня Танчева.

От данните стана ясно, че до момента са хоспитализирани 106 лица – 77 жители на селото и 29 пребивавали в Искра за различни периоди от време в рамките на инкубационния период. Засегнати до момента са 19 домакинства. От направените проверки все още не ясно откъде идва заразата, но ситуацията вече е овладяна. Най-вероятно хепатита е тръгнал от нерегистриран водоизточник или от недобре измити съдове в заведение в Искра, предположи Ангел Кунчев.

Здравните инспектори обаче увериха директорката на училището, че няма основания за спиране на учебния процес. Заразяването с болестта не е много лесно и ако се спазват елементарни хигиенни норми няма основания за притеснения. Пикът на болестта вече е отминал, макар да не е изключено да има нови заболели.

За да се избегне масовата психоза сред населението в сряда в 14 .00ч. здравни инспектори ще имат среща с учениците и след това с по –възрастните жители на селото, за да разяснят начините за заразяване и възможностите за предпазване от болестта.