13 млн. лева заличават щетите от потопа

Архив Пловдив

21-02-2012, 14:48

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

Пари ще бъдат заделени за пътя Пловдив-Свиленград, пътя Харманли-Върбово-Силен и пътя София-Благоевград-Кулата

Близо 13 милиона и 300 000 лева ще бъдат отпуснати за овладяване, предотвратяване и преодоляване на последиците от природните бедствия в България, реши на извънредно заседание Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Председател на комисията е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, в заседанието участваха още министрите Трайчо Трайков и Мирослав Найденов.

Комисията ще отпусне средства на Министерството на земеделието и храните за възстановяване на дигите по река Марица и река Харманлийска в област Хасково, на река Камчия в област Шумен, на река Лесновска в Столична община и на Козлодуйската дига.

Предоставени са средства и за възстановяване на язовирите "Цонево", "Малко Шарково" и "Бент Панчарево". Само за почистване на коритото на река Лесновска и за аварийно укрепване и корекция в участък в квартал "Челопечене" са предоставени 1 500 000 лева.

От комисията отпускат средства и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разплащане на разходи за аварийни работи по съоръжения и участъци от националната пътна мрежа.

Пари ще бъдат заделени за пътя Пловдив-Свиленград, пътя Харманли-Върбово-Силен и пътя София-Благоевград-Кулата.Освен това е предоставена и възстановителна помощ в размер около 75 000 лв. за щети от наводнението на жилищни имоти в Свиленград.

За Министерството на икономиката, енергетиката и туризма комисията е утвърдила до 680 000 лв. за анализ и технически експертизи на земно-насипни язовирни стени и за паспортизация на големи хидроенергийни обекти, за проектиране и изграждане на сеизмична мониторингова система и за проектиране и доизграждане на Националната система за ранно предупреждение.

На областните управители пък ще бъде отпуснат лимит до 10 000 лв. на област за осъществяване на контрол и предприемане на аварийни работи по язовирите.