Още 200 хиляди за "ин витро" в Бургас

Архив Бургас

21-02-2012, 15:34

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

150 000 лв. от бюджета на общината се отпускат за финансово подпомагане за процедури ин витро.

 

200 000 лв. за обезпечаване на процедурата „ин витро" бяха гласувани единодушно от общинския съвет. 50 000 лв. от средствата ще бъдат изразходени за закупуване на специализирана апаратура в МБАЛ „Бургас", а останалите ще гарантират провеждането на процедурата за нуждаещи се граждани на общината.

 

150 000 лв. от бюджета на Община Бургас ще бъдат отпуснати за финансово подпомагане за процедури ин витро на двойки и семейства с репродуктивни проблеми на територията на общината.

По предложение на СДС - Бургас, първоначалната сума бе равна на миналогодишната от 200 000 лв.

След съгласуване с общинска администрация бе взето решение 50 000 лв. от тази сума да отидат за дооборудване на ин витро центъра в МБАЛ-Бургас, който е единствен в областта.

„От всички общини в страната в Бургас се отпускат най-много средства за подпомагане за процедури ин витро. През2011 г. са подпомогнати 101 двойки. Само за месец декември миналата година са подадени над 30 нови заявления за подпомагане”, каза лидера на сините - Вълчо Чолаков.

По повод на отправените критики за „разделянето" на сумата кметът коментира, че целта е да се осигурят достатъчно добри условия за майките в Бургас и да се прекрати практиката с парите от бюджета на общината да се „стимулира" местната икономика във Варна и в София.