Светът гледа филм за Турция създаден от българи

Архив Пловдив

22-02-2012, 11:07

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Представянето на документалния филм “Добре дошли в Турция” на българския режисьор Стилиян Иванов ще се състои под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив

Представянето на документалния филм “Добре дошли в Турция” на българския режисьор Стилиян Иванов ще се състои под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, на 27 февруари 2012 г., понеделник, от 18:00 часа в хотел „Дедеман Тримонциум Принцес” - Пловдив. Лентата на режисьора Стилиян Иванов е съвместна продукция на Турското министерство на културата и туризма и Додофилм.

В 54 минути се разкриват следите на най-древната човешка цивилизация от Гьобекли тепе и мистиката на дервишите, чудотворните мощи на Свети Никола и къщата на Дева Мария, причудливите пясъци на Кападокия, видяни от високо с полет на балон, подводни съкровища, показани през илюминатора на корабно дъно, бутикови хотели и приказни плажове... Филмът представя и огромната колония на розово фламинго край Измир, белокаменното Памуккале, дървеният кон на Троя, гробницата на митичния цар Мидас, оригиналните рецепти на шербета и дондурмата... Камерата на оператора Мирослав Евдосиев разкрива тайните на килимарството и керамиката на Турция, на народните танци и пищните спектакли под открито небе край руините на античните храмове...

Филмът има няколко езикови версии и ще бъде разпространен на DVD в различни държави в книжарници, музеи, туроператорски фирми и на туристически изложения. Лентата ще бъде показана по телевизии у нас и по света, а фрагменти от нея вече могат да бъдат видяни свободно в интернет.

“Добре дошли в Турция” е петият документален филм на Додофилм реализиран със съдействието на Турското министерство на културата и туризма. Само след няколко месеца е дългоочакваната премиера на още една лента от поредицата - “Дервишите” с автор и режисьор отново Стилиян Иванов.