След повече от 4 години – старт на разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг

Архив Бургас

22-02-2012, 12:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За отсечката край Ахелой, където през лятото е най-засилен трафикът ще бъдат необходими близо 20 млн. лв, каза Иван Вълков. 

Тази седмица стартира тръжната процедура за избор на изпълнител за реконструкция на пътната отсечка Сарафово-Поморие. Това обявиха от групата на народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас. Участъкът е част от път I-9 „Слънчев бряг – Бургас”, който е от изключително значение за Бургаския регион, като трафикът по него целогодишно е интензивен. От 2007 година темата за разширението на силно натоварения път, разделен на три лота се отлагаше, проеди сложните проектански решения, финансирането и отчуждаването на частните имоти. Сега бургаските народни представители от ГЕРБ поеха задачата приоритетно и до края на тази година ще бъде завършената първата отсечка от пътя Бургас – Слънчев бряг.

„С колегите ми винаги сме водели последователна политика по този въпрос и сме работили целенасочено в посока модернизация и разширяване на тази важна за цялата страна пътна артерия. Задвижихме това, което заварихме като проекти и документация, за да се осъществи по-бързо реконструкцията на пътя Бургас-Слънчев бряг, който е разделен на отсечки. Завършено е проектирането на обходите на Поморие, Ахелой и Слънчев бряг”, коментира бургаският народен представител Иван Вълков, който е председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента.

Проектите за въпросните обходи вече са внесени в агенция „Пътна инфраструктура” и към настоящия момент се приемат парцеларните планове, за да започнат процедурите по отчуждаване на парцелите. Очаква се да бъдат пуснати и процедурите на другите обходи.

„Тази седмица предстои да бъде обявена още и процедура за избор на проектант за пътната отсечка Поморие-Ахелой. Реконструкцията на пътя „Слънчев бряг-Бургас, която ще бъде извършена по отсечки, е от изключително важно значение както за гражданите от региона, така и от целия туристически поток. През летния сезон преминаващите автомибили по него са над 30 000”, каза още Иван Вълков.

Според него за участъка на Ахелой е имало 3 варианта, това е най - важният участък и той беше най-трудно проектиран. Над реката ще се изгражда мостово съоръжение. Този вариант е най-скъп от порядъка на 18 - 20 млн., а ние сме във финансова криза. Въпреки всичко, това е проблем по който ще работим и смятам, че ще постигнем успех", категоричен е председателят на транспортната комисия в НС.