Ще има ли пак конкурс за омбудсман решават съветниците

Архив Бургас

22-02-2012, 21:16

Снимка:

dariknews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Според Таньо Атанасов трябва да бъде промене регламента на конкурса за общински посредник.

Общинските съветници ще трябва да вземат решение за нова конкурсна процедура за избор на обмудсман утре. Това е една от 25-те точки в дневния ред от седмото заседание на местния парламент. Във вторник дългите, изтощителни дебати около приемането на бюджета станаха причина съветниците да останат в новата зала за заседания в Морското казино до късно вечерта. Тогава бяха приети 12 точки от дневния ред.

На първото за годината заседание през януари за пореден път общинските съветници не успяха да изберат омбудсман. В следващите три месеца досегашният обществен посредник Таньо Атанасов ще изпълнява длъжността до следващия конкурс.

След поредният, трети конкурс за избор между първия омбудстман на Бургас и Даниела Божинова се оказа, че 4 от бюлетините са недействителни, 32-ма съветници са дали гласа си за Таньо Атанасов и едва 13 за единствения му опонент за мястото Даниела Божинова.

По правилник общественият посредник се избира с 34 гласа от общинските съветници и се иска добър консенсус между политическите сили. Припомняме, че през лятото и есента на миналата година на два пъти местният парламент не успя да излъчи нов омбудсман.

Сега общинските съветници ще трябва да вземат решение дали да бъде обявен нов конкурс.